Prva stran
Intervjuji
Pomagajmo
Slavni
Ikone
Kulinarika
Tehnopop
Vrt in rože
Zdravje

7DNI - sreda, 6. februar 2013
medicina
Rak dojke
Rak dojke je najbolj pogosta vrsta raka med ženskami razvitega sveta. Slovenija ni izjema. Zdravljenje tega raka poleg ostalih vplivov zelo globoko posega v zasebnost vsake obolele ženske. Ne vpliva zgolj na njeno samopodobo. Nemalokrat pušča boleče brazde v njenem zasebnem in socialnem življenju.
Rak dojke
Ženske, ki čakajo na operacijo dojke, pogosto preživljajo hude duševne stiske. Vedo, da bodo izgubile pomemben del telesa. A mnogokrat ne vedo, kakšne bodo posledice kirurškega posega, za katerega mnogokrat slišijo, da je lahko zelo obremenjujoč za telo in duha. Tudi zaradi tega vsaka novica, ki se dotika morebitnih sprememb pri ugotavljanju ali zdravljenju te bolezni, sproži burne razprave. Tokrat gre za mnenje ameriških zdravnikov, da odstranitev celotne dojke (mastektomija) v zgodnjem obdobju rakave rasti na dojki daje dolgoročno za deset odstotkov slabše rezultate kot ohranitev dojke in zgolj odstranitev tumorja. Ženskam, ki čakajo na operacijo, utegne taka novica vzbuditi upanje, da morebiten kirurški poseg ne bo pomembno prizadel njihove zunanjosti. Zdravnikom, ki se posebej ne ukvarjajo s to boleznijo, pa utegne taka novica povzročiti hude zagate pri pojasnjevanju zdravljenja te bolezni.

Rak dojke je namreč zapletena bolezen z mnogimi razsežnostmi. V razvitem svetu vsako leto odkrijejo več novih primerov, ne da bi povsem dobro razumeli, zakaj pogostnost narašča. Strokovnjaki opažajo, da je ogroženost žensk odvisna od razvitosti države. V Evropi je večja na severu in na zahodu. Podobno je v Sloveniji, kjer letno zdravijo nekaj več kot tisoč bolnic, za naslednja leta pa predvidevajo, da se bo številka povečala vsaj za polovico. Dejavniki tveganja so številni: zgodnja prva menstruacija, pozna mena pri ženski brez otrok, starost več kot trideset let ob prvem porodu, opustitev dojenja, oralna kontracepcija, hormonsko nadomestno zdravljenje in nezdravo življenje. Svoje dodajo še geni. Družinska obremenjenost je velika pri nosilkah posebnih mutiranih genov z imeni BRCA 1 in BRCA 2. Ob tem se v zvezi z rakom dojke pojavljajo še pojmi kot so hormonsko odvisni rak dojke in oblike rakov, ki so brez nekaterih hormonskih receptorjev. Za slednje mnogokrat uporabljajo izraz trojno negativni raki.

Pri pravočasnem in uspešnem zdravljenju katere koli oblike raka na dojki je verjetnost ponovitve sorazmerno majhna, a tudi ta je odvisna od bioloških značilnosti prvotnega raka in od njegove razširjenosti v času odkritja. Za načelno ozdravljivo štejejo strokovnjaki bolezen, ki se ni razširila v okoliška tkiva in ki po telesu še ni posejala zasevkov. Če so v telesu zasevki, štejejo strokovnjaki bolezen sicer za neozdravljivo, kar kajpak ne pomeni, da je ne zdravijo. Bolezen dobi oznako kronične bolezni in v ponavljajočih se ciklusih zdravljenja skušajo zdravniki zasevke obdržati na vajetih. Ko ugotovijo napredovanje bolezni, pričnejo z novim ciklusom zdravljenja. Način zdravljenja in vrsta zdravil, ki se pri taki vrsti zdravljenja uporabljajo, so znova odvisni od bioloških lastnosti rakavih celic. Včasih je potrebno tudi hormonsko zdravljenje ali obsevanje. Oboje vpliva na plodnost žensk, zato si določene bolnice pred pričetkom zdravljenja želijo shraniti jajčne celice. Petletno preživetje se je v zadnjem obdobju v Evropi izboljšalo in znaša nekaj več kot osemdeset odstotkov. Strokovnjaki to izboljšanje pripisujejo boljšemu sistemskemu zdravljenju in uvajanju tako imenovanih tarčnih zdravil. Gre za zdravila, ki jih izberejo glede na biološko obliko raka pri posamezni bolnici. Zdravila so izbrana tako, da povzročajo škodo točno določenim celicam.

A vse to je le bežen pregled nad množico podatkov, ki se pojavljajo v zvezi z rakom dojke. Iz njih utegne laik izluščiti spoznanje, da obstaja več različnih oblik raka dojke, ki se v telesu obnašajo zelo različno in za uspešno zdravljenje zahtevajo zelo oseben pristop številnih strokovnjakov. S takim sklepom se ne bo pretirano oddaljil od resnice. Uspešno zdravljenje raka dojke danes zahteva sodelovanje raznovrstnih in zelo dobro izurjenih specialistov v uigrani skupini. V skupini so lahko internisti, ginekologi, radiologi, kirurgi, patologi in celo biologi. Znanja, ki ga ima taka skupina kot celota, posamezen zdravnik, še posebej če se z boleznijo ne ukvarja, ni več zmožen obvladati. Pojasnjevanje o bolezni mora prepustiti strokovnjakom take skupine. Zanje pa taka ali drugačna novost pri zdravljenju raka na dojki kajpak ni novica. Zdravljenje tovrstnega raka je pri izkušenih skupinah namreč že dolgo stvar osebnega pristopa in prilagajanja oblik ter vrst zdravljenja biološkim lastnostim raka ter sodobnim spoznanjem medicine. Vsaka pacientka, ki se zaradi raka na dojki znajde v hudih stiskah in ki išče odgovore na številna vprašanja, bo najboljše odgovore dobila prav pri zdravnikih, ki sodelujejo v taki skupini.

Dr. Vojko Flis
Rak dojke
Rak dojke
Ocena članka: Za oceno članka kliknite na zvezdico.
Število glasov: 61
Povprečna ocena: 2,8
Stalna povezava do članka:

To povezavo uporabite, kadar želite vključiti povezavo do članka
na svojem blogu, forumu ali drugih spletnih straneh.
Komentarji obiskovalcev:

Komentator: Frederica (9.2.2013 13:30:35)
IP: 93.103.62.120

Ja, seveda dobiš od slovenskih zdravnikov kakšen koli odgovor! Prijatelja, ki ima raka, vsak v vrsti zdravnikov, ki ga dobi v roke (splošni osebni zdravnik, onkolog, kirurg, spet drug onkolog, ...) sprašujejo iste bedarije, medtem pa jaz raziskujem po internetu, kaj najbolje pomaga pri slabosti, kaj pri nespečnosti zaradi zdravil, kaj pri konstipaciji zaradi morfija, ali je normalno, da ti dlake na okončinah ne zrastejo nazaj, kaj se zgodi s shranjenim "semenom", če umreš, ..
Isto pri znanki, kateri je ginekologinja po zaskrbljujočem pregledu, ki je nakazoval, da mogoče obstaja problem in je v skrbeh sedela na stolu v ordinaciji in jokala, rekla, da naj si na internetu prebere, za kaj gre.
Raje takoj končam zadevo..pa ne iz strahu pred boleznijo, ampak pred zdravniki. Imam občutek, da nas je vedno več takšnih.Komentator: Slovenec (9.2.2013 22:21:27)
IP: 46.164.35.142

Frederica imaš prav - vse več zdravnikov v Sloveniji je milo rečeno "gnilih" !...Vaš komentar:
Vabimo vas, da napišete svoje mnenje, komentar ali pripombo k članku.

Komentarji, ki vsebujejo HTTP povezave do drugih spletnih strani, ne bodo prikazani. Če želite v komentarju objaviti povezavo, jo napišite brez HTTP na začetku.

(ime)
V skladu z zakonom ZVOP-1 bo podjetje Večer vpisane podatke uporabilo zgolj za interno komunikacijo s pisci komentarjev in jih ne bo posredovalo tretjim osebam. Zaradi varnosti se bo ob komentarju izpisal IP naslov računalnika.
Posnetek predavanja bioterapevta Marjana Ogorevca

Dogodki: predavanja in predavatelji, ki vam lahko spremenijo življenje
ANKETA ...
Kako pomembno je, kdo je v občini župan?
zelo, župan odloča o več za ljudi pomembnih zadevah kot poslanec
ni pomembno, vse je tako in tako že vnaprej odločeno in vsak, ki je izvoljen, poskrbi najprej za svoje
Rezultati anket...
ARHIVSKE ŠTEVILKE
Iskanje:
7DNI (5. DECEMBER 2012):
Preverite preden pojeste
Najpopolnejši seznam aditivov (prehranskih dodatkov) s polnimi imeni
7 NAJBOLJ BRANI PREJŠNJI TEDEN
• Najbolj brani članki v zadnjih 365 dneh
Tednik 7dni na kanalu RSS:
www.7dni.com/rss
Sladki prazniki


Splošni pogoji uporabe - O piškotkih


eXTReMe Tracker


Copyright (c) Večer, Maribor - april 2008